PLOVDIV 2019

 

Пълна програма за цялата 2019-та година на български и английски език може да откриете тук: ПЛОВДИВ 2019

Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът ще отпразнува през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.
Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло. Град Матера (Южна Италия) е побратимата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Двата града взаимодействат активно по общи проекти и инициативи. 

ОТЗВУК – само през втората половина на 2018 година международният интерес към Пловдив отбеляза рекорд – над 60 публикации в престижни медии отразиха напредъка на бъдещата Европейска столица на културата и потенциалa на града за туризъм и бизнес. В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика – CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

Официалното откриване на фестивала ще се проведе на 12.01.2019 на бул. Цар Борис III Обединител, където е изградена 30-метрова сцена, на която ще се качат над 1500 артисти.